Met een aquarium haalt u een stukje natuur uw huis binnen. In een aquarium heerst altijd bedrijvigheid en er is altijd wel iets boeiends te zien. Geen enkel moment is hetzelfde. Niet voor niets wordt een aquarium ook wel eens een levend schilderij genoemd. Uren kunnen we bezig zijn met het observeren en bekijken van al die mooie vissen. Vele mensen ervaren ontspanning en rust bij het kijken naar hun aquarium.
Het lijkt allemaal zo gemakkelijk. U koopt een aquarium, zet er wat vissen in en het genieten kan beginnen. Of toch niet? Inderdaad zo werkt het niet. Om uiteindelijk een mooi aquarium te hebben waarin de vissen een gezond en prettig leven hebben, moeten keuzes gemaakt worden. Laat u voor aanschaf van een aquarium en/of vissen goed informeren en adviseren.
Bij dit onderdeel willen wij u alvast wat belangrijke informatie geven die het maken van keuzes hopelijk wat makkelijker maakt. De volgende onderwerpen zullen aan de orde komen:
- Soorten aquariums
- Planten
- Decoratie
- Standplaats van een aquarium
- Inrichting van een aquarium
- Verzorging
Soorten aquariums
Aquariums zijn er in vele verschillende soorten, maten en modellen maar daar willen we het hier niet over hebben. Om uw aquarium een geschikte woonplaats te maken voor de vissen die u wilt gaan houden, moet u weten wat voor vissen u wilt gaan nemen.
We onderscheiden grofweg drie soorten aquariums, het “koud water” aquarium, het tropisch aquarium en het zeeaquarium. Het zeeaquarium zullen wij hier verder buiten beschouwing laten omdat dit aquarium een minder gehouden soort is die een grotere specialistische kennis vereist.
Goudvissen en andere koudwatervissen
Zoals de naam al doet vermoeden worden in een koud water aquarium koudwatervissen gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goudvissen. Koudwatervissen zijn zeer mooie en levendige vissen. Goudvissen zijn geen scholenvissen maar ze vinden het toch niet prettig om alleen gehouden te worden. Zorg dus altijd voor gezelschap.
Van geen enkele andere siervis bestaan zoveel verschillende kweekvormen als van de goudvis. Niet iedere kweekvorm is in zijn onderhoud even makkelijk als de goudvis. Een voorbeeld hiervan is de sluierstaartgoudvis. Zij hebben een zeer gedrongen lichaamsvorm en een dubbele staartvin. Zij zwemmen veel langzamer dan de gewone goudvis. Kweekvormen van de goudvis met een sluierstaart hebben wat warmer water nodig.
De watertemperatuur van een aquarium waarin de gewone robuuste goudvissen, shubunkins of sarasa’s worden gehouden is tussen de 18 en 24 graden. Dit is vergelijkbaar met onze kamertemperatuur. De gevoeligere kweekvormen geven de voorkeur aan een watertemperatuur van 24 graden.
Het tropisch aquarium
In dit soort aquariums worden meestal verschillende soorten siervissen gehouden. Daarbij moet u rekening houden met hoe de vissen leven in hun natuurlijke omgeving. Welke vissen passen bij elkaar? Moeten deze vissen in een schooltje gehouden worden, in een koppeltje of juist alleen?
Bij een tropisch aquarium wordt onderscheidt gemaakt tussen een biotoop-aquarium en een gezelschapsaquarium. In een biotoop-aquarium wonen alleen vissen uit dezelfde natuurlijke omgeving. Ook de planten en de decoratie is afgestemd op de natuurlijke leefomgeving van deze vissen. In een gezelschapsaquarium plaats u vissen die u mooi vindt, ongeacht waar ze vandaan komen. Natuurlijk moet u er wel op letten dat deze vissen bij elkaar passen en vreedzaam met elkaar kunnen leven.
Alle siervissen hebben hun voorkeur voor de waterlaag waarin zij zwemmen. Zo zwemt de ene soort vis graag in de bovenste laag van het water, de ander in het midden en weer een ander soort in de onderste waterlaag. Om een mooie verdeling van vissen in uw aquarium te krijgen is het van belang rekening te houden met waar zij het liefst zwemmen. Het zou toch vervelend zijn als u alleen siervissen heeft die onderin het aquarium zwemmen.
De meeste siervissen leven van nature in scholen en moeten in een aquarium dan ook in groepjes van 6 a 8 gehouden. Zij voelen zich dan het prettigst en voor ons is zo’n schooltje ook prachtig om te zien.
De meeste siervissen voelen zich het prettigste bij een watertemperatuur van rond de 25 graden.
Planten
Planten zorgen niet alleen voor een schitterende decoratie in uw aquarium maar hebben ook een belangrijke functie. Om u allerlei ingewikkelde processen te besparen willen wij ermee volstaan te zeggen dat planten schadelijke stoffen uit het water halen en zuurstof aan het water toevoegen.
Planten bieden vissen, met name jonge vissen, schuilplaatsen. Daarnaast zijn er vissoorten, zoals bijvoorbeeld goudvissen, die graag aan waterplanten knabbelen.
Ook planten hebben voeding nodig om te groeien. In standaard bodembedekking zoals grint en zand zit geen voeding voor planten. Het is dus verstandig om een voedingsbodem voor planten in uw aquarium te leggen zodat zij kunnen groeien. Hierdoor heeft u ook langer plezier van de planten.
Decoratie
Ter decoratie van uw aquarium worden in onze dierenspeciaalzaken verschillende soorten producten verkocht. Denk hierbij aan diverse soorten stenen en hout. Ook hebben wij een groot assortiment aan ornementen zodat u uw aquarium geheel naar uw smaak kunt inrichten.
Decoratie is niet alleen mooi maar verschillende soorten siervissen vinden het fijn om zich hierin te kunnen verschuilen. Denk dan bijvoorbeeld aan een halve kokosnootschaal of een ornement met een opening.
Standplaats van een aquarium
Kies voor uw aquarium een rustige en wat donkere plek. Zet uw aquarium nooit in de buurt van een deur of ramen. Vissen kunnen zich letterlijk doodschrikken van een dichtslaande deur en openstaande ramen kunnen de constante temperatuur van uw aquarium negatief beïnvloeden. Direct zonlicht bevordert de algengroei in uw aquarium en is daarom ook niet aan te raden.
U heeft in de buurt van uw aquarium ook een stopcontact nodig om uw filter, verlichting en verwarming aan te kunnen sluiten.
Inrichting van een aquarium
Eindelijk is het zo ver. U komt thuis met u zojuist aangeschafte aquarium, maar wat nu? Waar moet u beginnen? Hierbij helpen wij u in 5 stappen uw aquarium in te richten.
Stap 1:
Zoals wij eerder hebben gezegd, hebben planten een voedingsbodem nodig om te kunnen groeien. Deze voedingsbodem legt u als eerste op de bodem van het aquarium. De voedingsbodem is aan de voorkant van uw aquarium dun en loopt op tot een flinke laag achterin, daar komen immers de grotere planten te staan met de langere wortels.
Bovenop de voedingsbodem legt u het door u uitgekozen grint of zand. Het grint dient u vooraf goed gespoeld te hebben.
Stap 2:
Plaats de filterpomp en de verwarming in het aquarium (zet deze nog niet aan!)
Stap 3:
Vul het aquarium voor tweederde met water. Laat het water rustig in een schaal of op een deksel lopen zodat de bodembedekking niet gaat opstuiven. Omdat het leidingwater niet geschikt is voor vissen zijn er in onze dierenspeciaalzaken middelen te koop die u aan het water kunt toevoegen. Laat u hierover informeren in een van onze winkels.
Stap 4:
U kunt de planten die u heeft uitgekozen in het aquarium plaatsen. Haal de plant uit het potje en verwijder het steenwol. Knip een klein stukje van de wortels af en maak een kuiltje in het grint en de voedingsbodem. Plaats de plant voorzichtig met zijn wortels in het kuiltje en sluit de kuil weer af met voedingsbodem en grint.
Vul het aquarium af en zet de verlichting, filterpomp en verwarming van uw aquarium aan.
Stap 5:
Geduld is een schone zaak, zo ook bij het opstarten van een aquarium. Ondanks het gebruik van middelen om het water “visvriendelijk” te maken is het vaak het beste om het aquarium een bepaalde tijd te laten draaien voordat u er vissen in plaatst. Een biologisch evenwicht in een aquarium krijgen vraagt nou eenmaal tijd.
Middels een test kunt u kijken of uw water al geschikt is om er vissen in plaatsen. Verscheidene van onze dierenspeciaalzaken testen uw aquariumwater kosteloos voor u. Plaats nooit te veel vissen tegelijk in het aquarium, hierdoor kan het biologisch evenwicht verstoord raken met alle gevolgen van dien.
Verzorging
Het water van uw aquarium dient met enige regelmaat ververst te worden. Hoe vaak is van vele factoren afhankelijk, maar als gemiddelde kan één maal in de twee weken genomen worden. Kleine aquariums dienen wat vaker ververst te worden. U ververst dan 25 a 30% van het water. Het verse leidingwater laat u op temperatuur komen alvorens het in het aquarium te doen. Voeg een middel toe om het water “visvriendelijk” te maken want dat is ons leidingwater niet.
Met verversen alleen bent u er niet. Voedselresten, ontlasting van de vis en doden bladeren van de planten komen op de bodem van uw aquarium terecht. Hierdoor raakt ons aquarium vervuild. Met een aquariumstofzuiger kunt u, bij ieder verversing, dit vuil van de bodem halen. In onze dierenspeciaalzaak zijn verschillende soorten aquariumstofzuigers te koop. Wij geven u graag een uitleg over het gebruik hiervan.
Er is een breed scala aan visvoer te verkrijgen. Welke voor uw vissen de beste is, is afhankelijk van het soort aquarium en het soort vissen dat u heeft. Grofweg kan een onderscheid worden gemaakt in vlokken en granulaat, diepvriesvoer en levend voer. Een variatie in het menu kan iedere vis waarderen en voorkomt tekorten. Voor ieder aquarium geldt dat u uw vissen niet moet overvoeren. U mag meerdere malen per dag voeren maar dan wel kleine beetjes. De vissen moeten de voeding in zeer korte tijd helemaal op hebben.
Helaas kunnen onze vissen ook ziek worden. Stress is vaak een belangrijke veroorzaker hiervan. Stress bij vissen kan onder andere komen door transport, temperatuurschommelingen, angst, gemis aan een schuilplaats, ongeschikte waterwaarden, slechte hygiëne, overbezetting of overvoedering. Twijfelt u over de gezondheid van uw vissen of de waterkwaliteit van uw aquarium, kom dan gerust langs met al uw vragen. Wij helpen en adviseren u graag.