De hengelsport is een van de meest beoefende hobby’s in Nederland. Veel mensen vinden het gevoel van een hengel uitgooien op open water erg ontspannend. Kort gezegd is hengelsport vissen. Dit houdt in dat men met een hengel en aas vis probeert te vangen. Maar wat heb je nou allemaal nodig om de hengelsport goed te kunnen beoefenen? De juiste dobber kies je aan de hand van de plek waar je wilt gaan vissen. Als je meestal in een sloot of rivier vist, of ter wijl rustig water, kun je het beste een kleinere dobber kiezen. Als je van plan bent om te gaan vissen op ruig water is het verstandig om voor een grotere dobber te kiezen. Verder heb je nog loodjes nodig aan de dobber. De loodjes helpen om de lijn verder uit te gooien. Hoe zwaarder de dobber hoe verder je gooit.
Aas is een stuk voeding voor de te vangen vis, soms vervangen door kunstaas: iets dat er voor de te vangen vis eetbaar uitziet of aantrekkelijk is.
Lokaas of lokvoer wordt gebruikt om de vis in de buurt van het haakaas te krijgen en te houden. Meestal bestaat het uit paneermeel met allerlei speciale toevoegingen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld boilies, gekookte gekleurde deegballetjes, speciaal bedoeld voor karpers.
Er wordt ook gevist met levend aas. Het gebruik van levende gewervelde dieren om bijvoorbeeld roofvis te vangen, is verboden in Nederland en Duitsland. In België mag dit wel als het aasvisje aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wel overal zijn als aas toegestaan wormen, maden of kreeftjes. Voor vissen op roofvis bestaat speciaal kunstaas in verschillende vormen en gemaakt van uiteenlopend materiaal, zoals plug, shad, twister, pilker, blinker, lepel en spinner.
Om de kans op het vangen van veel vissen (vooral karpervissers maken hier gebruik van) te vergroten, wordt vaak een zogeheten voerboot ingezet. Zo'n voerboot neemt het aas en de lijn van de visser mee naar diens gewenste plek op het water. Daar wordt het aas - al dan niet gedoseerd - gedropt. De aansturing van voerboten gaat met behulp van een zender en heeft vaak wel een bereik tot ca. 500 meter. Veel voerboten zijn voorzien van een dieptemeter, waarmee het bodemverloop van het water in kaart wordt gebracht en vaak kan de visser op het scherm ook zien waar de vissen zich bevinden.