In Nederland zijn vele soorten vogels die als huisdier gehouden worden. De ene vogel is nog mooier dan de andere. De ene vogel vinden we gezellig omdat hij zo mooi kan fluiten, de andere vinden we leuk omdat we hem tam kunnen maken en weer een andere vinden we geweldig omdat hij kan leren praten. Iedere soort vogel heeft zo zijn eigen karakter, eigenschappen en wensen ten aanzien van de verzorging. Voordat u een vogel aanschaft is het van groot belang dat u weet wat er bij de verzorging en huisvesting van deze soort vogels komt kijken.
Om u alvast een handje te helpen geven we bij dit onderdeel informatie over vogelsoorten die veel als gezelschapsdier gehouden worden en met grote regelmaat in dierenspeciaalzaken aangeboden worden.
Grasparkiet
Houdt u van een vogel die lekker kan kwetteren en de meest mooie kleuren kan hebben, dan is een grasparkiet misschien wel wat voor u. Grasparkieten komen in de meest uiteenlopende kleuren voor. Ze zijn er niet alleen in vele verschillende kleuren groen en blauw, maar ook bijvoorbeeld in geel, wit of grijs. De ene heeft een witte kop en een blauw lichaam en de ander weer een gele kop en een groen lichaam. U zult versteld staan van de grote diversiteit aan kleuren die dit prachtige vogeltje kan hebben.
Dit gezellige kleine papegaaiachtige vogeltje kan heel tam worden. Natuurlijk heeft u voor het tam maken wel het nodige geduld en doorzettingsvermogen nodig. Met de juiste verzorging, huisvesting en opvoeding kun u veel plezier beleven samen met uw grasparkiet(en).
- Grasparkieten in het algemeen
- Tam maken
- Huisvesting
- Dagelijkse verzorging
- Voeding
- Medische behandeling
Grasparkieten in het algemeen
Karaktereigenschappen als levenslustig, sociaal, vrolijk en ondernemend zijn allemaal op het lijf van de grasparkiet geschreven. Daarnaast zijn het ook nog intelligent dieren. Grasparkieten leven van nature in groepsverband. Bij u thuis worden zijn dan ook graag met meerdere gehouden. Als u besluit slechts één grasparkiet te nemen, bedenk dan wel vooraf of u het diertje voldoende tijd een aandacht kunt geven om het gemis van een soortgenoot te compenseren.
Parkieten communiceren met hun soortgenoten en ook met u in hun eigen taal. Ze kunnen zachtjes kwetteren, wat harder fluiten of zelfs “boos” gillen. Daarbij kunnen ze bijvoorbeeld met hun vleugels fladderen of hun veren opzetten. Deze taal leren ze door na-apen. Het is dus best mogelijk dat uw grasparkiet het geluidje dat u altijd maakt of het deuntje dat u altijd fluit gaat imiteren. In sommige gevallen leren ze zelfs een woordje zeggen.
Tam maken
Tijd, geduld en doorzettingsvermogen heeft u nodig om een vogel van welke soort dan ook tam te maken. Zo ook bij een grasparkiet. Het tam maken van een jong grasparkietje gaat een stuk makkelijker dan een volwassen exemplaar. Een volwassen grasparkiet kunt u ook nog wel tam maken maar daar zal veel meer tijd in gaan zitten.
In de eerste plaats moet u het vertrouwen van uw parkiet zien te winnen. Als u thuis komt met uw grasparkiet die u net heeft gekocht zet u hem in zijn kooi. Zet de kooi zo weg dat de vogel alles rustig kan overzien. De vogel kan in het begin een beetje angstig zijn en vaak eet hij ook nog niet gelijk. Hij moet nog wennen, alles is immers nieuw. Zorg daarom dat er de eerste periode ook een bakje eten en een bakje water op de bodem van de kooi staan zodat het makkelijk te vinden is. Loop in de eerste dagen regelmatig naar de kooi toe en praat op een rustige toon tegen de vogel. Zeg zachtjes zijn naam zodat hij aan u en uw stem kan wennen.
Na een aantal dagen kunt u uw hand rustig in de kooi steken en ondertussen kletsen met uw vogel. In het begin kan uw vogel door de kooi gaan fladderen. Het is heel belangrijk dat u uw hand in de kooi houdt. Als u namelijk uw hand uit de kooi trekt als de vogel gaat fladderen dan leert u hem dat fladderen inhoudt dat u uw hand terugtrekt. Als uw parkiet rustig is, haalt u uw hand weer uit de kooi. Dit doet u zo meerdere keren per dag en meerdere dagen achter elkaar. Als u merkt u dat uw vogel rustig blijft zitten als u uw hand in de kooi steekt is het tijd voor de volgende stap.
Neem iets lekkers in de hand, bijvoorbeeld een stukje trosgierst, en probeer uw parkiet op uw vinger te laten stappen zodat hij van het trosgierst kan eten. Blijf rustig tegen uw parkiet praten. Na verloop van tijd zal hij op uw vinger stappen om lekker te kunnen snoepen.
U heeft inmiddels het vertrouwen van uw parkiet gewonnen en u kunt hem uit de kooi halen. Dit doet u door hem, zoals u hem geleerd heeft, op uw vinger te laten stappen. Zorg wel dat alle ramen en deuren dicht zijn. Sluit bij voorkeur de gordijnen zodat uw vogel zich niet bezeert door tegen het raam te vliegen.
U kunt de vleugels van uw vogel laten kortwieken zodat hij niet rond kan vliegen en zelfs met goed weer mee naar buiten kan. Laat dit altijd door een ervaren persoon doen.
Wat zal uw parkiet gelukkig zijn als u leuke spelletjes met hem onderneemt buiten de kooi!! En voor een huisdierbezitter is er niets mooiers dan een gelukkig huisdier, toch? U kunt bijvoorbeeld een stukje trosgierst onder een bekertje verstoppen, zorg in het begin wel dat hij ziet dat u dat doet of laat een stukje trosgierst onder de rand van de beker vandaan steken. Uw vogel moet dan de trosgierst “zoeken”. Als uw vogel dit spel eenmaal begrijpt kunt u het moeilijker maken door bijvoorbeeld twee bekers weg te zetten en maar onder één trosgierst te verstoppen. Op dit spelletje zijn vele varianten mogelijk. U kunt het trosgierst ook verstoppen in een propje papier, in een bakje met balletjes, enz enz. Dus wees creatief. Uw grasparkiet zal het waarderen.
Huisvesting
Op de vraag wat een goede kooi is kan niet zomaar een standaard antwoord gegeven worden. Wat voor twee grasparkieten een goede kooi is, is voor vier grasparkieten te klein. Een kooi die voor een grasparkiet die er dagelijks uren uit mag groot genoeg is, is voor een parkiet die er nooit uit mag te klein. Laat u dus voor aanschaf van de kooi goed informeren.
Grasparkieten houden van klimmen en klauteren. Kies in ieder geval voor een kooi met horizontale tralies zodat ze naar hartenlust kunnen klimmen. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld ook nog houten trapjes in de kooi plaatsen. Parkieten vinden het over het algemeen geweldig als ze met hun snavel dingen kapot kunnen maken. Speeltjes van leer, touw en wilgenhout zijn daar geschikt voor en zorgen voor uren speelplezier. In onze dierenspeciaalzaken vindt u een groot assortiment geschikt parkietenspeelgoed.
Plaats de kooi nooit in direct zonlicht want dan kan het te warm worden voor uw vogel. Kies voor een lichte maar wel tochtvrije plek. Zorg dat er in de kooi verschillende diktes zitstokken aanwezig zijn. In de vrije natuur is immers geen enkele tak hetzelfde.
Zet de vogelkooi nooit in de keuken. In de eerste plaats zijn de dampen die vrij komen bij het bakken en braden slecht voor onze parkieten. In de tweede plaats, en nog veel belangrijker, kunnen de dampen die vrij komen bij het bakken en braden met een bepaald keukengerei zelfs dodelijk zijn.
Dagelijkse verzorging
Naast een flinke dosis aandacht moet dagelijks het water en voer van uw parkiet ververst worden.
Omdat onze huiskamers over het algemeen te droog zijn voor papegaaiachtige vogels, is het van belang dat u uw parkiet badgelegenheid aanbiedt. Dit kan door een badje aan de kooi te hangen of door uw parkiet regelmatig te sproeien of te douchen. Als u heeft gekozen voor een badje aan de kooi, dient u het badwater dagelijks te verversen.
Wekelijks dient de gehele kooi schoon gemaakt te worden. Denk daarbij ook aan de zitstokken en speeltjes. Vervang gelijk de bodembedekking.
Controleer regelmatig de nagels van uw parkiet. Deze blijven groeien en als ze te lang worden moeten ze geknipt worden. In onze dierenspeciaalzaken zijn speciale zitstokken te koop die het slijten van de nagels op natuurlijke wijze ondersteunen.
Uw parkiet kan over het algemeen zelf zijn snavel goed onderhouden door te knagen aan bijvoorbeeld een stuk sepia, wilgenhout of hout van een (onbespoten) fruitboom. Toch is het van belang dat u de snavel van uw parkiet regelmatig controleert. Als deze te lang is kan uw vogel niet goed meer eten met alle gevolgen van dien. Een te lange snavel dient geknipt te worden. Laat dit altijd doen door een ervaren persoon.
Voeding
Bij onze dierenspeciaalzaak is speciaal parkietenvoer te koop. Parkietenvoer is er in een zaadmengsel of in pellets. Het voordeel van het voeren van pellets is dat uw parkieten altijd de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. U kunt 90% pellets voer mengen met 10% zaden zodat er voldoende variatie is. Indien u kiest voor een zaadmengsel alleen kan dit aangevuld worden met eivoer.
Geef regelmatig maagkiezel in een apart bakje want dit heeft de vogel nodig voor het fijnmalen van de zaden in de maag. Voeg de maagkiezel niet toe aan het voer omdat de kans bestaat dat uw parkiet er dan teveel van binnen krijgt.
Avocado en chocolade zijn giftig voor vogels, dus pas hier mee op. Ook zijn er kamerplanten die giftig zijn voor onze parkieten. Zorg dat deze giftige spullen uit de kamer zijn voordat uw parkiet uit de kooi mag.
Medische behandeling
Als u het vermoeden heeft dat u parkiet ziek is, aarzel dan niet en raadpleeg een dierenarts. Een zieke parkiet is heel kwetsbaar en snel handelen is van levensbelang.
Valkparkiet
Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden valt de valkparkiet niet onder de parkietsoorten maar onder de kaketoes. Dat verklaart gelijk zijn mooie kuif waar we als een blok voor vallen als hij daar mooi mee zit te pronken. Ten minste wij denken dat hij met zijn kuif zit te pronken, maar is dat wel het geval. Snappen wij wel wat deze vogel verteld?
Bij dit onderdeel willen wij u informeren over het hebben van valkparkieten als huisdier. Het hebben van de juiste informatie zorgt ervoor dat u uw valkparkieten begrijpt en weet wat ze nodig hebben. Zo wordt het samenzijn voor jullie allebei een feest.
Valkparkieten in het algemeen
Deze mooie vogel met zijn eigenwijze kuif op zijn hoofd komt in verschillende kleuren voor. Van origine zijn ze grijs maar in de loop der tijd zijn er allerlei verschillende kleurmutaties ontstaan. We kijken niet vreemd meer op als we een witte, gele of een geparelde valkparkiet zien.
Valkparkieten zijn intelligente en sociale vogels die al lange tijd als huisdier worden gehouden. Ze kunnen met de juiste benadering en opvoeding heel tam worden. Van nature leven zij in paartjes of groepen. Het is dus ook aan te raden om meerdere valkparkieten samen te houden. Het houden van meerdere valkparkieten heeft als voordeel dat ze zich niet gaan vervelen en het voorkomt gedragsproblemen. En het is echt niet meer werk. Eerder minder want ze kunnen zich samen prima vermaken. Als u ervoor kiest slecht één valkparkiet te nemen moet u voldoende tijd hebben om met hem bezig te zijn want u moet het gemis van een soortgenoot compenseren.
Ook deze vogels hebben hun eigen taal en communiceren op hun eigen manier met elkaar, en dus ook met u. Ze maken verschillende geluiden en gebruiken hun kuif, vleugels en veren om te praten. Als uw valkparkiet alert of opgewonden is of als hij ergens van opschrikt staat zijn kuif omhoog. Is hij bang of gestrest is houdt hij zijn kuif omlaag. Als hij gewoon lekker aan het rusten is staat zijn kuif naar achteren. Geluidjes en deuntjes kunnen ze vaak goed na doen. Soms kunnen ze zelfs ook een woordje leren zeggen.
Iedere ochtend en avond roepen de valkparkieten in de vrije natuur naar elkaar. Vooral de mannetjes vertonen dit gedrag omdat ze indruk willen maken op de vrouwtjes. Bij u thuis zullen uw valkparkieten dat ook naar u doen. Ze doen het dan niet om indruk te maken maar om aandacht te vragen. Ga hier niet op in want als u uw valkparkiet aandacht geeft wanneer hij roept of gilt zal hij steeds meer gaan roepen en gillen. En bedenk ook negatieve aandacht is aandacht. Dus als u gaat mopperen tegen uw valkparkiet als hij zit te gillen, krijgt hij toch zijn zin.
Breng regelmaat aan in de verzorging van uw valkparkiet. Zo weten ze wanneer ze aandacht krijgen en wanneer niet.
Tam maken
Het echte werk gaat beginnen. U heeft besloten een valkparkiet aan te schaffen en de dag is aangebroken dat u met uw jonge valkparkiet(en) naar huis gaat. Tam maken gaat het makkelijkste bij jonge vogels. Een volwassen valkparkiet kunt u ook nog wel tam maken maar het zal meer tijd en geduld van u vragen.
Zorg dat thuis de kooi gereed staat zodat u de vogel gelijk in de kooi kunt zetten. Bedenk dat het voor uw vogel ook allemaal erg spannend is en dat hij moet wennen. Alles is ineens anders, hij hoort andere geluiden, andere stemmen en zit ineens in een andere kooi met een ander uitzicht. Geef uw valkparkiet de tijd om te wennen en vertrouwd te raken met zijn nieuwe omgeving. Zorg dat er die eerste tijd ook eten en drinken op de bodem van de kooi staat zodat het makkelijk te vinden is.
Ga op een afstandje van de kooi staan en praat op een rustige toon tegen uw vogel. Zeg zijn naam zodat hij daar ook vertrouwd mee kan raken. Uw valkparkiet leert uw stem kennen en zal na verloop van tijd niet meer schrikken als u bij de kooi komt staan en gezellig met hem kletst.
U kunt beginnen met uw hand in de kooi te leggen. Dit doet u heel rustig. Trek uw hand niet terug als uw valkparkiet begint te gillen of fladderen want dan zal hij dat gedrag blijven vertonen. Blijf rustig met uw vogel kletsen. Hij moet u leren vertrouwen en vertrouwen winnen kost tijd en geduld.
Als uw valkparkiet lekker rustig op zijn stok blijft zitten als u uw hand in de kooi steekt, dan kunt u proberen hem bijvoorbeeld een stukje trosgierst uit uw hand te laten eten. Als dit lukt kunt u de trosgierst steeds dichter bij uw hand gaan houden zodat uw vogel uiteindelijk op uw hand stapt om van de trosgierst te eten. Oefen dit een paar keer per dag.
Als uw vogel zonder aarzeling op uw hand stapt om van de trosgierst te eten, kunt u proberen of hij ook op uw hand wil stappen zonder trosgierst. U leert de valkparkiet op uw vinger te stappen. U houdt uw vinger net boven zijn pootjes en duwt zachtjes. Blijf rustig en gezellig met hem kletsen.
Als het opstappen goed verloopt kunt u proberen uw valkparkietje zachtjes over zijn buikje of hoofdje te aaien. Vermijd het aaien over de rug zo veel mogelijk want dit is seksueel opwekkend.
Als uw vogel uiteindelijk helemaal vertrouwd is met u en uw hand, kunt u hem rustig uit de kooi halen. Let erop dat alle ramen en deuren gesloten zijn en doe de gordijnen bij voorkeur dicht. Uw valkparkiet kan zich lelijk bezeren als hij tegen de ramen vliegt.
Tijdens de pubertijd, omstreeks de 6 maanden, kan er een dipje ontstaan in de tamheid. Uw vogel wil bijvoorbeeld niet meer terug in de kooi of hij wordt bijterig. Uw valkparkiet probeert de baas te spelen. Het is belangrijk dat u tijdens deze fase uw vogel veel aandacht geeft en niet in de kooi laat zitten want dan wordt het gedrag alleen maar erger. Trek uw hand niet terug als uw valkparkiet u probeert te bijten want dan geeft u zich gewonnen.
U kunt overwegen uw valkparkiet te laten kortwieken. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat u uw vogel makkelijk mee naar buiten kunt nemen en de valkparkiet niet kan ontsnappen via een openstaande deur of raam. Een nadeel is dat u uw vogel erg beperkt in zijn bewegingsvrijheid.
Huisvesting
Laat u voor aanschaf van een kooi voor uw valkparkieten goed informeren en adviseren. Het antwoord op de vraag wat een goede kooi is, is namelijk niet zo een, twee, drie te geven. Het is erg persoonsgebonden en afhankelijk van de hoeveelheid valkparkieten u gaat nemen.
Als uitgangspunt kunt u wel nemen dat een kooi nooit te groot is…….wel te klein. Valkparkieten hebben een flinke ruime kooi nodig waarin ze hun vleugels kunnen strekken zonder zich te bezeren of beschadigen.
Valkparkieten zijn nieuwsgierige en ondernemende vogels. Ze willen in de kooi ook graag bezig kunnen zijn met verschillende dingen. Zo knagen ze graag aan wilgentakken. Een leuke bezigheid die ook nog eens goed is voor hun snavel. Ook kunt u hun een soort van puzzel geven waarin u het voer doet. Een puzzel is een goede bezigheid en sluit goed aan bij het natuurlijke gedrag van een valkparkiet. In de vrije natuur zijn ze namelijk een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel.
Hang de kooi niet te vol want de valkparkieten moeten voldoende bewegingsruimte over houden. U kunt beter regelmatig het speelgoed vervangen zodat ze iedere keer opnieuw op ontdekking kunnen. Hang geen spiegeltje in de kooi want dit kan leiden tot agressie.
Plaats de kooi nooit in direct zonlicht want dan kan het te warm worden voor uw vogel. Kies voor een licht maar wel tochtvrije plek. Zorg dat er in de kooi verschillende diktes zitstokken aanwezig zijn. In de vrije natuur is immers geen enkele tak hetzelfde.
Zet de vogelkooi nooit in de keuken. In de eerste plaats zijn de dampen die vrij komen bij het bakken en braden slecht voor onze valkparkieten. In de tweede plaats, en nog veel belangrijker, kunnen de dampen die vrij komen bij het bakken en braden met een bepaald keukengerei zelfs dodelijk zijn.
Dagelijkse verzorging
Naast een flinke dosis aandacht moet dagelijks het water en voer van uw valkparkiet ververst worden.
Voor het onderhouden van de huid en veren en het beheersen van de veerstof is het goed uw valkparkiet meerdere keren per week in bad te doen. U kunt hem ook mee onder de douche nemen of besproeien met een plantenspuit. Maak uw vogel niet te nat en zorg dat hij genoeg tijd heeft om op te drogen voor het slapengaan anders kan hij een kou pakken.
Wekelijks dient de gehele kooi schoon gemaakt te worden. Denk daarbij ook aan de zitstokken en speeltjes. Als u toch de kooi opnieuw moet inrichten omdat u alles schoon heeft gemaakt, is het voor de vogel wel zo leuk als u de indeling verandert. Zo heeft hij weer van alles te ontdekken. Vervang ook de bodembedekking.
Controleer regelmatig de nagels van uw valkparkiet. Deze blijven groeien en als ze te lang worden moeten ze geknipt worden. In onze dierenspeciaalzaken zijn speciale zitstokken te koop die het slijten van de nagels op natuurlijke wijze ondersteunen.
Uw valkparkiet kan over het algemeen zelf zijn snavel goed onderhouden door te knagen aan bijvoorbeeld een stuk sepia, wilgenhout of hout van een (onbespoten) fruitboom. Toch is het van belang dat u de snavel van uw valkparkiet regelmatig controleert. Als deze te lang is kan uw vogel niet goed meer eten met alle gevolgen van dien. Een te lange snavel dient geknipt te worden. Laat dit altijd doen door een ervaren persoon.
Voeding
Bij onze dierenspeciaalzaak is speciaal valkparkietenvoer te koop. Valkparkietenvoer is er in een zaadmengsel of in pellets. Het voordeel van het voeren van pellets is dat uw valkparkieten altijd de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. U kunt 90% pellets voer mengen met 10% zaden zodat er voldoende variatie is. Indien u kiest voor een zaadmengsel alleen kan dit aangevuld worden met eivoer. Eivoer bevat waardevolle vitaminen en eiwitten.
Als uw valkparkiet niet gewend is aan het eten van pellets kan hij dit in het begin weigeren. Hij moet leren dat dit iets eetbaar is. Biedt in het begin bijvoorbeeld in de ochtend pellets aan want dat is meestal de tijd dat ze honger hebben. Ook kunt u de pellets mengen met het voer dat uw valkparkiet normaal gesproken krijgt. U geeft geleidelijk aan meer pellets en minder zaden. Honger uw vogel nooit uit, zorg dat er altijd iets eetbaar is de kooi is waarmee hij bekend is.
Om er voor te zorgen dat uw valkparkiet voldoende calcium en andere mineralen binnen krijgt kunt u een sepiaschelp of een mineraalsteen in de kooi hangen. Uw vogel kan daaraan ook zijn snavel scherpen.
Als verwennerij kunt u uw valkparkiet een stukje fruit, groente of kruiden geven. Kruiden als dille, kamille en peterselie vinden ze vaak erg lekker. Avocado en chocolade zijn giftig voor vogels, dus pas hier mee op. Ook zijn er kamerplanten die giftig zijn voor onze valkparkieten. Zorg dat deze giftige spullen uit de kamer zijn voordat uw valkparkiet uit de kooi mag.
Medische behandeling
Omdat vogels prooidieren zijn laten zij niet snel zien dat zij ziek zijn. Als zij in de vrije natuur namelijk laten merken dat zij ziek of zwak zijn zal het roofdier hen als eerste pakken. Indien u merkt dat uw valkparkiet ziek is of u heeft twijfels over zijn gezondheid, aarzel dan niet en raadpleeg een dierenarts. Snel handelen is van levensbelang.
Agapornis ( dwergpapegaai )
Voor deze soort vogel worden verschillende namen gebruikt. De meeste benamingen verwijzen naar het aanhankelijke karakter van deze vogels. In het Latijns worden ze Agapornis genoemd en in het Engels Lovebirds, wat allebei “liefdesvogels” betekent. In Nederland gebruiken wij meestal de naam dwergpapegaai. Waarschijnlijk gewoon omdat het de kleinste papegaaisoort is.
Maar hoe we dit papegaaitje ook noemen, het is belangrijk dat we over voldoende informatie beschikking over deze slimme en nieuwsgierige vogel zodat het hebben van een dwergpapegaai zowel voor u als de vogel leuk is.
- Dwergpapegaaien in het algemeen
- Tam maken
- Huisvesting
- Dagelijkse verzorging
- Voeding
- Medische behandeling
Dwergpapegaaien in het algemeen
Er zijn maar liefst 9 verschillende soorten dwergpapegaaien. In Nederland worden meestal een van de volgende drie soorten gehouden: de Agapornis Roseicollis, Agapornis Personatus of de Agapornis Fischeri. Alhoewel iedere soort zo zijn eigen kenmerken en karaktereigenschappen heeft, zullen we hier spreken over dwergpapegaaien in het algemeen. Alle informatie die we hier geven is in principe van toepassing op alle dwergpapegaaien.
Dwergpapegaaien zijn slimme en actieve vogels die heel tam kunnen worden. Ze kunnen behoorlijk hard kwetteren maar met voldoende aandacht en afleiding in de zin van speelgoed is het binnen de perken te houden. Van nature leven dwergpapegaaien in middelgrote tot grote groepen. Dit houdt in dat het sociale dieren zijn en dat zij bij u thuis ook graag met een soortgenoot gehouden worden. Het is wel aan te raden altijd een even aantal dwergpapegaaitjes te nemen. Zij kiezen namelijk een partner en die blijven zij een leven lang trouw. Als u ervoor kiest om een oneven aantal vogels te nemen valt er meestal een buiten de boot.
Een dwergpapegaai die alleen gehouden wordt heeft veel aandacht nodig. U moet het gemis van een soortgenoot opvangen. Toch komt het met regelmaat voor dat deze vogels gedragsproblemen gaan vertonen. Zij gaan bijvoorbeeld hun baasje als partner zien of zij raken seksueel gefixeerd op een speeltje of een spiegeltje.
Dwergpapegaaien zijn intelligente en nieuwsgierige vogels. Zorg voor voldoende uitdaging want anders zullen zij zich snel gaan vervelen. Op een speeltje is uw vogel wel na een aantal weken uitgekeken. Biedt afwisseling en variatie in de speeltjes die u uw vogel aanbiedt zodat uw vogels iedere keer wat nieuws te ontdekken hebben. Naast vliegen kunnen dwergpapegaaien ook heel goed klimmen dus zorg ervoor dat er ook voldoende klimmogelijkheden zijn.
Tam maken
Het echte werk gaat beginnen. U heeft besloten een dwergpapegaaitje aan te schaffen en de dag is aangebroken dat u met uw jonge dwergpapegaaitje(s) naar huis gaat. Tam maken gaat het makkelijkste bij jonge vogels. Een volwassen dwergpapegaai kunt u ook nog wel tam maken maar het zal meer tijd en geduld van u vragen. Bedenk wel dat ook het tam maken van een jonge vogel veel geduld van u vraagt en verwacht niet te snel te veel van uw vogels.
Zorg dat thuis de kooi gereed staat zodat u de vogel gelijk in de kooi kunt zetten. Bedenk dat het voor uw vogel ook allemaal erg spannend is en dat hij moet wennen. Alles is ineens anders, hij hoort andere geluiden, andere stemmen en zit ineens in een andere kooi met een ander uitzicht. Geef uw dwergpapegaai de tijd om te wennen en vertrouwd te raken met zijn nieuwe omgeving. Zorg dat er die eerste tijd ook eten en drinken op de bodem van de kooi staat zodat het makkelijk te vinden is.
Ga op een afstandje van de kooi staan en praat op een rustige toon tegen uw vogel. Zeg zijn naam zodat hij daar ook vertrouwd mee kan raken. Uw dwergpapegaai leert uw stem kennen en zal na verloop van tijd niet meer schrikken als u bij de kooi komt staan en gezellig met hem kletst.
U kunt beginnen met uw hand in de kooi te leggen. Dit doet u heel rustig. Trek uw hand niet terug als uw dwergpapegaai begint te gillen of fladderen want dan zal hij dat gedrag blijven vertonen. Blijf rustig met uw vogel kletsen. Hij moet u leren vertrouwen en vertrouwen winnen kost tijd en geduld.
Als uw dwergpapegaai lekker rustig op zijn stok blijft zitten als u uw hand in de kooi steekt, dan kunt u proberen hem bijvoorbeeld een stukje trosgierst uit uw hand te laten eten. Als dit lukt kunt u de trosgierst steeds dichter bij uw hand gaan houden zodat uw vogel uiteindelijk op uw hand stapt om van de trosgierst te eten. Oefen dit een paar keer per dag.
Als uw vogel zonder aarzeling op uw hand stapt om van de trosgierst te eten, kunt u proberen of hij ook op uw hand wil stappen zonder trosgierst. U leert de dwergpapegaai op uw vinger te stappen. U houdt uw vinger net boven zijn pootjes en duwt zachtjes. Blijf rustig en gezellig met hem kletsen.
Als het opstappen goed verloopt kunt u proberen uw dwergpapegaai zachtjes over zijn buikje of hoofdje te aaien. Vermijd het aaien over de rug zo veel mogelijk want dit is seksueel opwekkend.
Als uw vogel uiteindelijk helemaal vertrouwd is met u en uw hand, kunt u hem rustig uit de kooi halen. Let erop dat alle ramen en deuren gesloten zijn en doe de gordijnen bij voorkeur dicht. Uw dwergpapegaai kan zich lelijk bezeren als hij tegen de ramen vliegt.
U kunt overwegen uw dwergpapegaai te laten kortwieken. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat u uw vogel makkelijk mee naar buiten kunt nemen en de dwergpapegaai niet kan ontsnappen via een openstaande deur of raam. Een nadeel is dat u uw vogel erg beperkt in zijn bewegingsvrijheid.
Huisvesting
De maat van de kooi is erg afhankelijk van het aantal dwergpapegaaitjes dat u neemt. Laat u voor aanschaf van een kooi goed voorlichten. Zij kunnen u informeren en adviseren over de verschillende mogelijkheden. Als uitgangspunt kunt u wel nemen: hoe ruimer de kooi, hoe beter.
Naast de grootte van de kooi is de inrichting van de kooi ook heel belangrijk. Het hebben van een intelligente vogel is heel leuk want u kunt hem van alles leren maar het vraagt ook de nodige inspanning van u. De kooi moet interessant en leuk gehouden worden voor uw vogels. Dwergpapegaaien zijn dol op speelgoed en het slopen daarvan is nog veel leuker. Speelgoed gemaakt van hout, touw en leer is hier uitermate voor geschikt. In onze dierenspeciaalzaken hebben wij een ruim assortiment speelgoed voor uw dwergpapegaaitjes.
Ook zijn er in onze dierenspeciaalzaken verschillende soorten “puzzels” verkrijgbaar voor uw vogels. In deze speeltjes kunt u de voeding van uw vogels verstoppen. Zij moeten dan, net als in de vrije natuur, op zoek naar hun voeding. Hiermee kunnen ze zich uren vermaken.
Verander de inrichting van de kooi met regelmaat zodat er iedere keer volop te ontdekken is. Hang niet alle speeltjes tegelijk in de kooi, u kunt ze beter om de paar weken verwisselen.
Plaats de kooi nooit in direct zonlicht want dan kan het te warm worden voor uw vogels. Kies voor een lichte maar wel tochtvrije plaats. Zorg dat in de kooi verschillende diktes stokken aanwezig zijn. In de vrije natuur is immers geen enkele stok hetzelfde.
Zet de vogelkooi nooit in de keuken. In de eerste plaats zijn de dampen die vrij komen bij het bakken en braden slecht voor onze dwergpapegaaien. In de tweede plaats, en nog veel belangrijker, kunnen de dampen die vrij komen bij het bakken en braden met een bepaald keukengerei zelfs dodelijk zijn.
Dagelijkse verzorging
Aandacht staat toch wel op nummer één op het lijstje van uw dwergpapegaai. Want niets is zo leuk als tijd met het baasje doorbrengen. Als het enigszins kan lekker uit de kooi en samen kattenkwaad uithalen. Pas goed op met snoeren en kabels want ze knagen ze zo door. Ook zijn er plantsoorten die giftig zijn. U kunt eventueel de gordijnen dicht doen zodat uw vogels niet tegen de ramen vliegen.
Onder dagelijkse verzorging valt ook het dagelijks verversen van het eten en drinken van uw vogels. Verwijder ook dagelijks het voer dat niet opgegeten is om schimmels te voorkomen.
Onze woonkamers zijn veelal te droog voor dwergpapegaaien. Daarom moeten zij regelmatig gedoucht of gesproeid worden. U kunt er ook voor kiezen om ze een badmogelijkheid in de kooi te geven. Ververs het water van het badje ook dagelijks.
Iedere week dient de gehele kooi, inclusief de speeltjes en zitstokken, schoongemaakt te worden. Vervang ook gelijk de bodembedekking.
Controleer regelmatig de nagels van uw dwergpapegaai. Deze blijven groeien en als ze te lang worden moeten ze geknipt worden. In onze dierenspeciaalzaken zijn speciale zitstokken te koop die het slijten van de nagels op natuurlijke wijze ondersteunen.
Uw dwergpapegaai kan over het algemeen zelf zijn snavel goed onderhouden door te knagen aan bijvoorbeeld een stuk sepia, wilgenhout of hout van een (onbespoten) fruitboom. Toch is het van belang dat u de snavel van uw dwergpapegaai regelmatig controleert. Als deze te lang is kan uw vogel niet goed meer eten met alle gevolgen van dien. Een te lange snavel dient geknipt te worden. Laat dit altijd doen door een ervaren persoon.
Voeding
In onze dierenspeciaalzaak zijn verschillende soorten voeding voor uw dwergpapegaaitjes te verkrijgen. Deze voeding kan bestaan uit pellets, dit zijn een soort brokjes waar alle voedingsstoffen voor uw vogels in zitten, of zaden. Het voeren van pellets heeft als voordeel dat uw vogels niet selectief kunnen gaan eten en er dus geen te korten aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Omdat dwergpapegaaien een gevarieerd menu erg kunnen waarderen kunt u de pellets met wat zaden vermengen. De verhouding is dan 90% pellets en 10% zaden. Dit kunt u eventueel aanvullen met wat groente of fruit. Kiest u ervoor uw vogels alleen zaden te geven dan is verstandig om deze aan te vullen met eivoer. Eivoer bevat vitaminen en mineralen die in een zadenmengsel ontbreken.
Om ervoor te zorgen dat uw dwergpapegaaitjes voldoende calcium en mineralen binnen krijgen kunt u een sepiaschelp of mineraalsteen in de kooi hangen. Uw vogels kunnen daaraan ook hun snavel scherpen.
Chocolade en avocado zijn giftig voor vogels. Pas ook op met noten in dop want in de dop kunnen schimmels zitten die slecht zijn voor uw vogels.
Medische behandeling
Een dwergpapegaai zal niet snel laten zien dat hij ziek is. Het is van groot belang dat u uw vogels goed observeert en alert bent op kleine veranderingen. Snel handelen is namelijk van levensbelang bij zieke vogels.
Kanaries
Wie kent dit bekende vogeltje niet. De kanarie of in de volksmond ook wel de kanariepiet genoemd. Dit relatief kleine vogeltje dat vele mensen de adem kan benemen met zijn mooie zang. Ondanks het feit dat kanaries geen hoge eisen stellen aan hun verzorging en huisvesting is het hebben van de juiste informatie van groot belang. We willen immers toch het beste voor ons huisdier.
- Kanaries in het algemeen
- Huisvesting
- Dagelijkse verzorging
- Voeding
- Medische behandeling
Kanaries in het algemeen
De oorspronkelijke kanarie is grijsbruin met geelgroen van kleur. De kleuren zijn ook wat grauwer. In de loop der tijd zijn er door het kweken allerlei verschillende kleuren en soorten kanaries ontstaan. Er zijn inmiddels wel 6 verschillende rassen kanaries.
De kanarie staat bekend om zijn mooie zang. Alleen de mannetjes zingen, uitzonderingen daargelaten. De man kanarie zingt om indruk te maken op de pop, zo wordt een vrouw kanarie genoemd. Helaas is het verschil tussen een man en een vrouw kanarie niet makkelijk te zien.
Kanaries zijn van nature sociale vogels, zij leven in groepen. Zij kunnen in gevangenschap dan ook makkelijk met meerdere zangvogels samen gehouden worden. Twee man kanaries bij elkaar is af te raden omdat ze in het broedseizoen agressief tegen elkaar kunnen zijn. Als u de kanarie heeft voor de zang dan kunt u het beste een mannetje alleen houden. Ze zingen namelijk over het algemeen een stuk minder als zij een vrouwtje hebben. Ze hoeven immers geen indruk meer te maken.
Kanaries beginnen pas met zingen als zij ongeveer 6 maanden oud zijn. Dus als een heel jonge kanarie koopt moet u vaak wel een tijdje wachten voordat hij zingt. Tijdens de ruiperiode zingt een kanarie meestal ook niet. Zo’n ruiperiode kan we 6 tot 8 weken duren.
Wist u dat in het verleden de kanarie werd gebruikt om mijnwerkers te waarschuwen voor giftige stoffen in de mijnen? Omdat een kanarie veel sneller adem haalt, kleiner is en een hoge stofwisseling heeft in vergelijking met de mens overlijdt de vogel zeer snel als het dodelijke gas koolmonoxide aanwezig is. De mijnwerkers wisten dan dat zij de mijn moesten verlaten.
Huisvesting
Ondanks het feit dat een kanarie geen hoge eisen stelt aan zijn kooi, is het van belang dat u zich door de specialisten in onze dierenspeciaalzaken goed laat informeren en adviseren voor u een kooi aanschaft. De maat van de kooi is sterk afhankelijk van het aantal vogels dat u voornemens bent te gaan nemen.
Voor iedere kooi geldt dat er meerdere zitstokken aanwezig moeten zijn. Kanaries vinden het namelijk fijn om van stok naar stok te springen. Een zitstok heeft de juiste dikte als de teentjes de stok bijna kunnen omsluiten. Van klimmen houden kanaries niet, dus een kanariekooi hoeft niet zo hoog te zijn.
Kanaries vinden het heerlijk om te badderen, zorg daarom voor een vogelbadje aan de kooi. Door het nemen van een bad raken ze het stof tussen hun veren kwijt.
Dagelijkse verzorging
Ververs dagelijks het drink- en badwater van uw kanarie. Controleer ook altijd of uw kanarie nog voldoende eten heeft. Doordat kanaries de zaden pellen en de lege omhulsels in het eetbakje achter laten, lijkt het vaak dat de kanarie niet eet of dat hij nog voldoende eten heeft. Als u dan wat beter kijkt en even zachtjes in het bakje blaast, blijkt vaak dat het alleen nog maar lege hulsjes zijn. Een kanarie mag nooit zonder eten zitten want ze verhongeren heel snel.
De kanariekooi dient wekelijks helemaal schoongemaakt te worden. Vergeet de stokken niet. Vervang de bodembedekking zodat alles weer helemaal schoon en fris is.
Controleer regelmatig de nagels van uw kanarie. Deze kunnen namelijk te lang worden en moeten dan geknipt worden. U kunt dit zelf doen met een speciaal nagelschaartje dat bij onze dierenspeciaalzaak te koop is, of u laat het doen door een dierenarts of ervaren persoon.
Voeding
Voor kanaries verkopen wij in onze dierenspeciaalzaak een speciaal zaadmengsel dat kanariezaad of zangzaad wordt genoemd. Omdat zaden niet voldoende vitamines en kalk bevatten moet het zaadmengsel aangevuld worden met eivoer. Ook kunt u ervoor kiezen om uw kanarie pellets in plaats van zaden te voeren. Pellets zijn brokje waar alles in zit dat uw kanarie nodig heeft. Het voordeel van pellets voeren is dat uw kanarie niet alleen het lekkere op kan eten en u dus zeker weet dat hij alle voedingsstoffen binnen krijgt.
Grit en maagkiezel mag niet ontbreken in de kanariekooi. Hieruit haalt uw kanarie namelijk de kalk en mineralen die hij nodig heeft.
Als u uw kanarie wilt verwennen kunt u hem een stukje groente of fruit geven. Ook trosgierst of andere lekkernij, die in de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar is, kan uw kanarie erg waarderen. Let er wel op dat u uw kanarie alles met mate geeft. Kanaries zijn echte snoepers maar als ze te dik worden kan dat gezondheidsproblemen geven.
Medische behandeling
Als u twijfelt over de gezondheid van uw kanarie neem dan contact op met een dierenarts. Snel handelen is vaak letterlijk van levensbelang.