Reptielen (Reptilia) of kruipdieren vormen een klasse van koudbloedige, gewervelde dieren. Reptielen komen over de gehele wereld voor behalve in heel koude gebieden zoals de polen en de toppen van bergen. Er zijn meer dan 10.200 moderne soorten. Daarnaast zijn er vele uitgestorven vertegenwoordigers beschreven, die meestal alleen bekend zijn als fossiel, zoals de in zee levende Mosasaurus die ook in het huidige Nederland gevonden is. Een belangrijke uitgestorven groep zijn de vliegende reptielen zoals  depterosauriërs. Deze dieren domineerden tot miljoenen jaren geleden het luchtruim, maar worden niet meer vertegenwoordigd door nog levende verwanten.

De groep van reptielen in bredere zin (alle bekende reptielen) verschilt wezenlijk met de groep van reptielen in engere zin (de moderne soorten).

Reptielen worden vaak in één adem genoemd met de amfibieën, hoewel het hier twee zeer verschillende diergroepen betreft. Amfibieën hebben een permeabele huid en geen schubben, in tegenstelling tot de reptielen. Het belangrijkste verschil met de amfibieën is echter het ontbreken van een larvaal stadium bij alle reptielen.

Wanneer u een terrariumdier wilt aanschaffen, is het in de eerste plaats belangrijk de juiste keuze te maken. In de huisdierenbijsluiters vindt u veel informatie over de kenmerken en behoeften van elke soort. Samen met het praktisch document over de aanschaf van een reptiel of amfibie krijgt u een goed beeld van het houden van deze huisdieren en leest u waar u bij aanschaf op moet letten. Het goed opzetten en inrichten van een terrarium is erg belangrijk: de juiste leefomgeving is bepalend voor het welzijn en de gezondheid van uw dier. Het praktisch document over het terrarium is daarbij een goede handleiding.

Terrariumdieren worden steeds populairder als huisdier. Het zijn ontzettend interessante dieren om naar te kijken. Bovendien is het voor veel mensen een hobby om een terrarium zo mooi mogelijk op te bouwen en in te richten. Het is wel belangrijk om bij de aanschaf van één of meerdere terrariumdieren weloverwogen te werk te gaan. Door een juiste keuze bij een goed aanschafadres kunt u veel problemen voorkomen.

Een terrarium opzetten en onderhouden kost tijd, energie, aandacht en geld. Terrariumdieren zijn bovendien echte kijkdieren, dus geen dieren om regelmatig op te pakken. Sommige terrariumdieren worden meer dan vijftien jaar oud, vindt u het dan nog steeds leuk? Als u overweegt een terrariumdier aan te schaffen, is het belangrijk om over dergelijke zaken goed na te denken.